Green Key Label

Over ons

Van harte welkom bij La Douceur de La Miclette, een unieke locatie in Ellezelles, op de grens van de Vlaamse Ardennen. De perfecte setting voor zowel business als privé aangelegenheden. Onze ecologische nieuwbouw hoeve beschikt over een volledig uitgeruste vergaderzaal, 100 m2 polyvalente ruimte, 7 stijlvol ingerichte kamers die plaats bieden aan 15 personen en verschillende catering opties.

Green Key Label

Het Groene Sleutel-label (Green Key) is het eerste onafhankelijke en internationale milieulabel dat bestemd is voor duurzame toeristische accommodaties. Een verblijf met het Groene Sleutel-label is een verblijf dat zorgvuldig omspringt met het milieu en de natuurlijke rijkdommen en voldoet aan criteria met betrekking tot water, energie, afval, onderhoudsproducten, …

Dit labellingprogramma ontstond in Denemarken in 1994, in het kader van een samenwerking tussen de hotelfederatie HORESTA en de Danish Outdoor Council. Sindsdien breidt het programma voortdurend uit: momenteel hebben 2.500 verblijven over de hele wereld het label (in 54 landen).

Nagedacht over duurzaamheid

Dankzij onze droom hebben we een echte passie voor houten constructie ontwikkeld. Onze zorg voor goed werk en onze voorliefde voor producten die de ecologische voetafdruk verkleinen, hebben onze aanpak vanaf het begin geleid. We hebben een leverancier op enkele kilometers van ons gevonden. Hier vonden we hout (FSC-gecertificeerd), Steico-panelen, houtvezel voor isolatie, Fermacell-gipsplaat, enz. We hebben vooral gekozen voor natuurlijke materialen. Niet alleen om ons energieverbruik te optimaliseren, maar omdat het ecologisch belang belangrijk voor ons was.

Lokale producten

We hebben een voorkeur voor regionale producten. We wilden ‘Made in China’ niet bij ons hebben. Zelfs niet voor het huishoudelijk textiel of beddengoed, dit komt van een textielvakman uit de regio Kortrijk. Dit verlangen naar lokale wortels gaat in dezelfde richting als de keuze van natuurlijke materialen. We zijn erin geslaagd om uniek meubilair te kopen, gemaakt door lokale ambachtslieden. Dit is met name het geval voor de grote ontbijttafel gereserveerd voor onze gasten die bestaat uit bekistingspanelen gemaakt van gerecycleerd hout en gelast ijzer. We vinden deze hout-metaal combinatie terug in een aan de muur geperforeerde metalen plaat met licht van gekleurde LED-lampen. De combinatie van deze materialen is ook aanwezig in de loungebar en de kamers.

Technieken en materialen

  • Houtvezelisolatie (28cm)
  • Dak: gerecupereerde oude stormpannen Pottelberg
  • Vloeren: eiken vloer en natuurstenen dorpels (Henegouwen blauwe steen)
  • Vloerverwarming aangedreven door twee lucht-water warmtepompen
  • LED-verlichting: binnen en buiten
  • Mechanische ventilatie D (mechanische ventilatie met warmteterugwinning)
  • Twee regenwater opvangtanks (2 x 15.000 l) om de toiletten en de wasmachine te voorzien en de tuin water te geven
  • 3 lucht-water warmtepompen
  • 136 zonnepanelen + 2 batterijen

Om onze impact op water te beperken

We gebruiken eco-gecertificeerde of zelfgemaakte reinigings- en wasproducten. We wassen het beddengoed (matrasbescherming, kussenslopen en dekens op maximaal 30 ° in het korte programma). Kranen en douches zijn uitgerust met waterbesparende middelen.

Om energieverbruik te beperken

We controleren ons verbruik van water en elektriciteit elke maand. De verlichting wordt gegarandeerd door een maximum aan economische lampen (LED) of een laag verbruik. De huistemperatuur wordt automatisch ingesteld op 22 ° in de winter (met uitzondering van hevige winterse temperaturen) en 17 in de slaapkamers.

Onze elektriciteitsproducent is gegarandeerd 100% groen (Energy 2030). We hebben ook 136 fotovoltaïsche panelen geïnstalleerd. Het dak en de muren zijn geïsoleerd met 28 cm houtvezel.

Om verspilling te beperken

Wij sorteren, papier / karton, PMD,…. Het oud brood gaat naar de dieren.

Om de biodiversiteit te behouden

De tuin wordt alleen ‘s avonds of vroeg in de ochtend met regenwater bewaterd. Het resultaat van onze compost wordt gebruikt voor onze planten en bloemen.

Om duurzame ontwikkeling aan te moedigen

We zorgen ervoor dat we bij onze aankopen de voorkeur geven aan lokale producties of producten die de minste impact op het milieu hebben. We zijn continu op zoek naar bedrijven of handelaren die lokaal gevestigd zijn. Hier zijn enkele voorbeelden of tips die een (groene) wereld van verschil maken: verminder het waterverbruik, neem een ​​(korte) douche in plaats van een bad, laat geen kraanwater weglopen wanneer u uw tanden poetst, maar gebruik een glas. Laat het ons snel weten als u een lek opmerkt.

Hartelijk dank om samen met ons zorg te dragen voor het milieu.

Cindy & Sven